Snelle verkoop is geen garantie voor beste verkoop!
‘Deze woning was binnen één dag verkocht!’ Je leest het regelmatig in de media. Maar betekent snel verkocht ook automatisch verkocht tegen de beste prijs? Heeft de makelaar er alles uitgehaald wat er in zit?
‘Deze woning was binnen één dag verkocht!’ Je leest het regelmatig in de media. Maar betekent snel verkocht ook automatisch verkocht tegen de beste prijs? Heeft de makelaar er alles uitgehaald wat er in zit?
Je kan je huis maar één keer verkopen en dan wil je dat natuurlijk zo goed mogelijk doen! Je wilt uiteraard de beste prijs die je ervoor kan krijgen en dat ook nog eens aan een goede koper. Dit klinkt simpeler dan dat het in werkelijkheid is en er zijn veel makelaars die er in deze markt niet goed mee omgaan. Je hebt namelijk maar één opdracht en dat is het huis van je opdrachtgever zo goed mogelijk verkopen. Dat belang staat voorop en dat mag op geen enkel moment anders zijn.
“Dat doet toch iedere makelaar?” hoor ik je denken. Nou, het tegendeel is waar. Zo zijn er makelaars die eerst binnen hun “eigen netwerk” een koper zoeken en dan pas anderen een kans geven. De kans is groot dat het binnen dat netwerk verkocht wordt, maar of je dan de beste koper hebt en de hoogste prijs, is een vraag die altijd open zal blijven staan. Ook de zogenaamde “stille verkoop” die je wel eens voorbij ziet komen is niet bij uitstek geschikt om de beste prijs te scoren. Een woning die niet het online leven op o.a. Funda heeft gezien, kan in mijn ogen nooit de complete markt bereikt hebben, waardoor de kans groot is dat deze niet voor de beste prijs verkocht wordt.
Het is niet voor niks dat wij voor iedere woning die wij verkopen eerst een social media offensief starten op o.a. Facebook en Instagram. Hiermee bereiken we al duizenden mensen voordat de woning die avond of de andere dag online gaat op vrijwel alle woningsites die je maar kan bedenken. Hoe groter het bereik, des te meer kansen, des te beter de prijs. Zo kunnen we iedere verkoper achteraf garanderen dat we het uiterste eruit hebben gehaald.
En een “open huis” voor een een populaire woning? Dit is wel makkelijk voor de makelaar, maar zorgt er ook voor dat kopers zich niet serieus genomen voelen en zelfs afhaken om te gaan kijken. Het “open huis principe” werkt dus eerder demotiverend. Kopers denken bij voorbaat al geen kans te maken en hebben geen zin om met meerdere mensen tegelijk een huis te bekijken en weinig tot geen kans hebben om vragen te stellen aan de makelaar. Ook wij hebben dit wel eens gedaan en natuurlijk zat er altijd wel een koper bij, maar door goed te luisteren naar onze klanten en de mensen die afhaken, hebben we geleerd dat we iedere kijker gewoon zijn eigen tijd met de makelaar in de woning moeten gunnen. Dit kost de makelaar meer tijd, maar is veel beter voor het verkoopresultaat.
Maak je keuze voor een makelaar dus niet te snel, het kan je zomaar duizenden euro’s aan opbrengst schelen. Heb je hier nog vragen over of zijn er andere dingen waar we je mee kunnen helpen. Iedere dinsdag is er een inloopspreekuur tussen 16.00 en 18.00 uur op ons kantoor in Zaamslag. Ook kunnen we vrijblijvend bij je langskomen voor een waardebepaling van je huis.